Creëer optimale leeromgeving door goede akoestiek

kubus ecole erpeldange

Verhoog akoestisch comfort voor leerkracht & leerling

Akoestisch comfort is onlosmakelijk verbonden met het gezond binnenklimaat van klaslokalen en andere schoolruimtes. Stemproblemen, stress, concentratiestoornissen, slechte hoorbaarheid, hoofdpijn, … zijn zaken waar leerkrachten en leerlingen dagelijks mee geconfronteerd worden. Voor een groot deel is de oorzaak terug te vinden bij slechte akoestiek in en rond klaslokalen. Te veel naakte oppervlakten (beton, glas, etc.) samen met grote groepen (mondige) kinderen, zorgen voor enorm veel nagalm, wat dan weer leidt tot geluidsoverlast in en rond de klassen.

dox stereo school mersch

Slechte akoestiek in scholen is een onderschat probleem

Scholen kampen almaar meer met beperktere budgetten, maar hebben desondanks een groeiende nood aan een akoestisch gezonde leer- & werkomgeving. Toch zien we in de praktijk dat het luik akoestiek stelselmatig als eerste sneuvelt wanneer budgetten opraken, waardoor men achteraf met de rekening gepresenteerd wordt van zowel de geluidsoverlast als de gevolgen ervan.

Zorg ervoor dat akoestiek van bij de start geïntegreerd wordt in uw (ver)bouwplan en creëer een gezonde leeromgeving voor leerkracht & leerling. Door de jaren heen, heeft DOX Acoustics een uitgebreid productengamma opgebouwd, volledig afgestemd op de akoestische, budgettaire en esthetische noden van de schoolomgeving, waardoor de akoestische oplossingen volledig op maat van de school kunnen aangeboden worden.

Absorptie of isolatie?

In eerste instantie moet men nagaan waar de geluidshinder vandaan komt: spreekt men van teveel nagalm IN de ruimte of zit de storende geluidsbron in een AANGRENZENDE ruimte en is er niets voorzien om afstraling naar de rest van het gebouw tegen te gaan?

dox balance scvo antwerpen
Ruimteakoestiek = GeluidsABSORPTIE

Slechte akoestiek BINNEN IN een ruimte (klaslokaal, gang, refter, sporthal, leraarskamer, etc. ) wordt voornamelijk veroorzaakt door het gebruik van harde materialen zoals glas, beton en hout.
Door geluidsabsorberend materiaal aan te brengen aan wand en/of plafond, vangt men de geluidsreflecties op waardoor de nagalmtijd verkort wordt.

De akoestische oplossingen kunnen perfect naderhand aangebracht worden, zonder (dure) bouwkundige ingrepen (= geschikt voor renovatie). Deze oplossingen zijn in allerlei afmetingen, vormen en kleuren beschikbaar en bieden zeer goede geluidsabsorptiewaarden aan. Er zijn ook balbestendige en stootvaste varianten beschikbaar voor o.a. sportzalen.

De akoestische eisen bij oplevering worden in de norm NBN-S-1-400-2 vastgelegd. Voor klaslokalen bijvoorbeeld mag volgens deze norm de nagalmtijd niet boven de 0.6 seconden liggen.

dox box in box
Bouwakoestiek = GeluidsISOLATIE

Wanneer men spreekt van geluidsoverlast vanuit aangrenzende ruimtes, moet men de bouwstructuur onder de loep nemen en de geluidstrajecten volledig onderbreken. Verplaatst het geluid zich rechtstreeks via de lucht, dan spreekt men van luchtgeluid en moet men gebruik maken van massa om de geluidsgolven tegen te houden.

Maar wanneer het geluid zich verplaatst via contact met de bouwstructuur (hakken op de vloer, hameren op de muur etc.), spreekt men van contactgeluid en moet men de ruimte volledig loskoppelen van de bouwstructuur. Dit doet men a.d.h.v. verende wanden, plafonds, en/of vloeren.

Deze geluidsisolerende oplossingen zouden al in de bouwfase moeten voorzien worden om een zo optimaal mogelijk rendement te garanderen, maar kunnen ook indien nodig in de renovatiefase toegepast worden.

Let wel: elk geluidslek herleidt uw inspanning tot niets. Wees grondig!

dox

Bij de herclassificatie van oude gebouwen als schoolruimtes (turnzalen, klaslokalen, etc.) moeten de geluidsisolatie-eisen zeker gerespecteerd worden. Dankzij Box-in-Box systemen kan men wanden, plafonds en vloeren loskoppelen van bestaande constructies om zo de geluidsoverdracht op te vangen en te minimaliseren, en hierdoor de geluidsoverlast weg te werken.

Pak ook de meubels aan: zorg ervoor dat stoelen en tafels bijvoorbeeld niet schrapen over de vloer, waardoor de geluidsoverlast al wordt beperkt. Gebruik hiervoor ‘stoelsokken': eenvoudig te plaatsen en beperkt in kostprijs.

AKOESTISCHE STUDIE

Om complexe pijnpunten in scholen bloot te leggen is het ook altijd aangewezen om een akoestisch studiebureau onder de arm te nemen, die aan de hand van gedetailleerde metingen kan aantonen waar de storende geluidsbronnen zich bevinden en hoe men zo efficiënt mogelijk gerichte akoestische oplossingen kan toevoegen in de ruimte.

Pak geluidsproblemen structureel en strategisch aan, en vermijdt zo onnodige overlast en kosten voor school, leerlingen en leerkrachten. Vergelijk oplossingen, maar zorg dat er certificaten voor handen zijn die de absorptie- en isolatiewaarden aantonen. En vooral, laat u adviseren door experten, want akoestiek blijft een complex gegeven!

Inspiratie
DOX Acoustics

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze partners

logo airmaster
logo knauf
logo sigma coatings
logo dox interieur concepten
“HAHBO”
logo Lab9
Proxyfields
2tec2
Etap Lighting
Proludic
eSave

Wenst u ook contact met het bouwteam in zijn meest brede invulling? Wenst u ook kennisdeling tussen niet-concurrentiële partners? Wenst u ook in contact te komen met sectoriële netwerken? Schoolbouwformule heeft ook een up-to-date database rond de bouwgerelateerde doelgroep. Daarenboven komt u ook in contact met sectorgebonden wetenschappers en kenniswerkers.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot kennis: seminaries, workshops
  • Toegang tot nieuwe contacten uit het netwerk
  • Toegang tot gerichte events
  • Gratis documentatie- en informatie-aanvragen