Zomercomfort in scholen: akoestiek en klimatisatie – een geslaagd huwelijk

Zomercomfort in scholen

Het verhaal van een energiezuinig schoolgebouw en de mogelijke gevolgen op de temperatuurbeheersing en het comfort tijdens de warme maanden, sluit het optimaliseren van akoestiek niet uit.

klaslokaal dox acoustics

Bij de traditionele akoestische toepassingen worden panelen ‘koudweg’ bevestigd aan wand en plafond en kunnen ze door hun aanwezigheid de verluchtings-, verlichting- en andere bouwtechnieken beïnvloeden. Maar door een geïntegreerde aanpak vormen ze een symbiose. Bijvoorbeeld, zo kunnen akoestische plafondeilanden gebruikt worden om de zichtbare plafondtechnieken te ‘camoufleren’, kunnen er verlichtingselementen in verwerkt worden enzovoort.

Maar bij passiefbouw ligt de nadruk op aangepaste efficiënte maatregelen voor complexe ventilatie en dit slaat ook op de akoestische optimalisatie. Hoe optimaliseert men de akoestiek zonder de ventilatiesystemen te verstoren? DOX Acoustics stelt 2 oplossingen voor die als alternatief dienen in ruimtes en gebouwen waar een traditioneel verlaagd plafond om technische redenen niet mogelijk of gewenst is:

strato absorberend filter ademend plafond dox acoustics

Ademend plafond – STRATO

Een multifunctioneel akoestisch plafond: Integreer uw plafondtechnieken in uw akoestiek met de STRATO plafondpanelen. Wissel volle geluidsabsorberende panelen af met akoestische filters. Het eerste kent hoge akoestische prestaties en corrigeert overlast door nagalm; het tweede laat licht, ventilatie en warmte-/koeltestraling van het gebouw toe. Speel met de samenstelling en stem het geheel af op de hoge ventilatie- en akoestische eisen.

Akoestische werking van een STRATO-plafond

De akoestische efficiëntie van de filters is allesbehalve verwaarloosbaar, niet alleen vanwege hun eigen absorptievermogen (min of meer gelijk aan die van een schoon tapijt), maar ook dankzij de synergie met de absorberende panelen – de geluidsgolven worden gereflecteerd door het plafond en vervolgens weer geabsorbeerd door het bovenvlak van de absorberende elementen. Hun effectiviteit wordt dus versterkt.

strato acoustische schets

Integratie van technieken en toegang

Een verscheidenheid aan technieken kan achter de filters verborgen blijven zonder hun effectiviteit te veranderen. Indien nodig kan elk paneel, filter of absorberend materiaal, een luik worden en gemakkelijke toegang tot het plenum geven. Perfect onzichtbaar, veranderen deze luiken het uiterlijk van het plafond niet.

strato integration service acces schets

Eigenschappen

  • Brandklasse volledig product: B-s2,d0 (absorptie element) – B-s1,d0 (filter)
  • Luchtdoorlating (ISO 9237): 6596 l/m²/s
  • Poreusheid: 54%
  • Absorptie 50% absorberende panelen + 50% filterpanelen: αw 0.60 – Klasse C

Betonkernactivering en akoestiek – ABSORBER LINEAR

Bij betonkernactivering werkt men met naakte betonoppervlakken en ‘activeert’ men de betonmassa door ze op strategische momenten warmte of koelte te laten opslaan of afgeven. Dankzij haar dichtheid, treedt het beton op als buffer tegen te hoge of te lage buitentemperaturen.
Maar door het hanteren van een grote betonnen plafond, creëert men op vlak van geluid een enorm reflectiegebied wat de nagalm in een ruimte enorm versterkt. Maar ook hier kan men, owv de betonkernactivering, niet eender welke akoestische oplossing aan het plafond bevestigen; door het beton af te dekken, zal men de warmte- en koelingsafstraling enkel maar belemmeren.

Verbeter de akoestische eigenschappen van een ruimte zonder het thermisch rendement van betonkernactivering drastisch te beïnvloeden.

de absorber linear

De ABSORBER LINEAR bestaat uit een aluminium draagprofiel (standaard blank aluminium) en de absorberende elementen van melamineschuimstof of polyestervezel (POLAR).

De ABSORBER LINEAR baffels zijn uitermate geschikt om toegepast te worden voor plafonds met betonkernactivering waarbij de afstraling van het plafond minder wordt beïnvloed dan bij plaatsing van plafondeilanden. Bij een absorbeerhoogte van 100 mm en een onderlinge afstand van 100 mm ontstaat er een thermisch rendement van 67% in tegenstelling tot een thermisch rendement van 20% behaald bij een vrij hangend verlaagd plafond.

Eigenschappen

  • Materiaal: opencellig melamineschuimstof of 100% gerecycleerd polyestervezel in een aluminium draagprofiel
  • Brandklasse: C-s2,d0 (melamine) – B-s2,d0 (polyestervezel)
  • Absorptie: αw 0.85/0.95 – Klasse A/B
  • Beïnvloeding betonkernactivering: zie testrapport in technische fiche.

Meer informatie?

Download de technische fiches van deze oplossingen:

STRATO
ABSORBER-LINEAR

Vraag uw offerte-op-maat aan
OFFERTE OP MAAT

 

Inspiratie
DOX Acoustics

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze partners

logo airmaster
logo knauf
logo sigma coatings
logo dox interieur concepten
“HAHBO”
logo Lab9
Proxyfields
2tec2
Etap Lighting
Proludic
eSave

Wenst u ook contact met het bouwteam in zijn meest brede invulling? Wenst u ook kennisdeling tussen niet-concurrentiële partners? Wenst u ook in contact te komen met sectoriële netwerken? Schoolbouwformule heeft ook een up-to-date database rond de bouwgerelateerde doelgroep. Daarenboven komt u ook in contact met sectorgebonden wetenschappers en kenniswerkers.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot kennis: seminaries, workshops
  • Toegang tot nieuwe contacten uit het netwerk
  • Toegang tot gerichte events
  • Gratis documentatie- en informatie-aanvragen